De beste fietsenwinkel voor uw nieuwe fiets (in 7 stappen)

by Redacteur

Zeven zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van uw nieuwe fiets

Hoe een goede fietsenwinkel u hiermee kan helpen

 1. Koop een fiets die past bij het doel of de doelen waarvoor u het gaat gebruiken.
 2. Koop een fiets met de juiste framemaat. Maak gebruik van een fietsmeting.
 3. Maak een proefrit. Naast de cijfers van de fietsmeting telt ook het gevoel.
 4. Let op de toekomstige onderhoudskosten van de fiets.
 5. Kunt u uw oude fiets inruilen?
 6. Bedenk of u een verzekering nodig hebt. Behoedt u voor oververzekeren.
 7. De prijs is belangrijk, maar het bovenstaande evenzeer.

In welke fietsenwinkel kan ik het beste mijn nieuwe fiets kopen? Een eenvoudige vraag maar waarschijnlijk ook de verkeerde vraag. De juiste vraag is om na te gaan wat de fietsenwinkel voor u kan toevoegen aan het product “fiets”. Een fiets is namelijk zo gekocht, bij de winkelier op de hoek of via internet. Er zijn echter veel zaken om rekening mee te houden voor, tijdens en na de aankoop. Doet u dit niet dan kon die snelle aankoop van een fiets wel eens op een teleurstelling uitdraaien. In dit artikel bespreken we dan ook zes zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuwe fiets.

Waar wil ik de fiets voor gebruiken?

Dit lijkt de grootste open deur te zijn die u zich kunt voorstellen. Natuurlijk weet u waarvoor u de fiets wilt gebruiken. Maar de fiets die u heeft uitgekozen past wellicht niet bij het ultieme gebruiksdoel.

Als uw belangrijkste doel is om u makkelijk en snel in de stad te kunnen bewegen hoort daar een andere elektrische fiets bij dan als u langere recreatieve fietstochten wilt maken. Bij rustig rondtoeren op de racefiets hoort een andere fiets dan als u met volle snelheid de bocht neemt en sprint voor ieder plaatsnaam bordje. Als u in het bos op bospaden wilt toeren hoort daar een andere MTB bij dan als u op technische mountainbike parcoursen goed uit de weg wilt kunnen. Forenzen over een afstand van 5 km vraagt een andere fiets dan forenzen over 20 km.

In een service gerichte fietsenwinkel kunnen ze u assisteren om het juiste type fiets aan te schaffen.

Welke framemaat heb ik nodig?

Een heel belangrijk onderwerp. Niets kan een fietstocht, lang of kort, zo bederven als een fiets die niet de juiste maat heeft. Natuurlijk zijn voor (bijna) iedere fiets aanpassingen mogelijk door de zadel- en stuurhoogte te verstellen. Op deze manier is het mogelijk om de onderlinge afstanden tussen de contactpunten van het lichaam (zadel, stuur en pedalen) identiek af te stellen voor verschillende framematen.

Dus waarom zou de framemaat dan nog belangrijk zijn? Dit is van groot belang omdat het rij- en stuurgedrag van een fiets hier grotendeels door wordt bepaald. Een te groot of klein frame kan bijvoorbeeld resulteren in een te nerveuse fiets.  Of een fiets die juist alleen maar “rechtdoor” wil en de bocht niet om is te krijgen.
Om een goede indicatie te krijgen welke framemaat voor u de juiste is, is een fietsmeting of bikefitting op zijn plaats. Goede fietsenwinkels leveren deze service. Dit kan gratis zijn maar ook kosten met zich meebrengen als ook de laatste millimeters in de afstelling voor u van belang zijn.

Proefrit met fiets

Een fietsmeting geeft een goede indicatie van welke framemaat voor u geschikt is, maar dit is en blijft slechts een indicatie. Er is maar één echte manier om uit te testen of een fiets de juiste maat heeft en dat is door een proef- of testrit te maken. En dit hoeft echt geen proefperiode te zijn van diverse dagen. Met een ritje van een paar kilometer komt u al heel veel te weten. En probeer indien mogelijk verschillende framematen achter elkaar uit. Hiermee ondervindt u het beste wat voor een verschil het maakt als u op een fiets fietst met verschillende framematen.

En zo kan het voorkomen dat de ideale framemaat niet overeenkomt met de resultaten van de fietsmeting. Want het resultaat van een fietsmeting is voornamelijk gebaseerd op lichaamsmaten. Maar lichaamsmaten zeggen niets over welk rij- en stuurgedrag van een fiets u aangenaam vindt. Uiteindelijk gaat het erom dat u zich prettig voelt op de fiets, niet of de fiets conform de standaardnorm bij u past. Dus maak indien mogelijk altijd één of meerdere proefritten. Laat een proefrit bij de keuze van de fietsenwinkel dan ook een belangrijk punt zijn.

Kosten onderhoud fiets

Er is een reden waarom de fiets die er bij de aankoop zo prachtig uitziet en soepel loopt. Alle onderdelen zijn kakelvers én de vakman heeft de fiets in de best mogelijke staat aan u afgeleverd. Helaas blijft dit alleen zo als u er niet op fietst. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Zelfs als u de fiets tot in de puntjes onderhoudt treedt er slijtage op. Door de fiets goed te onderhouden voorkomt u onnodige slijtage. Denk hierbij aan schoon maken, de ketting regelmatig te ontvetten en in te vetten en de banden op de juiste spanning te houden. Voorkomen zult u slijtage echter nooit. En aangezien de meeste van ons de fiets niet tot in de puntjes onderhouden kan dit slijtageproces iets sneller gaan…. En versleten onderdelen dienen te worden vervangen als u het fietsgenot op peil wilt houden.

Bij de aankoop van een fiets is het dan ook aan te raden om u te laten informeren over de slijtage gevoelige onderdelen. Vraag de winkelier wat het kost om de standaardonderdelen die slijten of een beperkte levensduur hebben te laten vervangen.

Denk hierbij aan banden, ketting, tandwielen en accu’s. Als u onderdelen zelf wilt vervangen informeer dan wat voor een gereedschap u nodig heeft. Door de voortschrijdende fietstechniek neemt ook de gecompliceerdheid toe waardoor gespecialiseerd gereedschap soms nodig is. Hierdoor kan het uit kostenoverweging goedkoper zijn om reparaties en slijtage vervangingen door de vakman uit te laten voeren. Informeer dus bij de fietsenwinkel naar de onderhoudskosten.

Fiets inruilen

Met de aanschaf van uw nieuwe fiets kan uw vorige fiets overbodig worden. Deze kunt u uiteraard zelf proberen te verkopen. Een andere optie is om, bij de aanschaf van een nieuwe fiets, uw oude fiets in te ruilen. Bedenk wel dat de “waarde” die u voor de inruilfiets terugkrijgt gerelateerd is aan de waarde van de nieuwe fiets. Verwacht geen spectaculaire inruilprijs bij de aankoop van een goedkope nieuwe fiets.

Zorg er in ieder geval voor dat de fiets die u aanbiedt schoon is. Dit kost u alleen wat extra tijd. Wat meestal niet rendeert is om zelf nog allerlei onderdelen te vervangen. De kosten die u hiervoor maakt krijgt u zelden volledig terug. Zorg er dus voor dat u een nette fiets ter inruil aanbiedt en laat de rest over aan de fietsenwinkel. Bij een aanvraag voor een nieuwe fiets via www.ikwildezefiets.nl kunt u direct aangeven of u een oude fiets in wilt ruilen.

De “prijs” van de beste fietsenwinkel

Het laatste onderdeel om rekening meer te houden is de uiteindelijke prijs voor de fiets. Dit is niet voor niets. Alle bovenstaande punten kunnen impact hebben op de ECHTE prijs die u uiteindelijk zal betalen voor de fiets. Het bedrag dat u afrekent bij de kassa is niet zeggend als:

 • u een bakfiets koopt maar er toertochten mee wil rijden;
 • de framemaat van de fiets u niet bevalt;
 • de onderhoudskosten duur gaan worden;
 • u uw oude fiets niet in kunt ruilen en ook niet aan iemand anders kan verkopen;
 • die verzekering toch wel heel duur blijkt te zijn.

De prijs die u betaalt dient realistisch te zijn. Bedenk dat de beste fietsenwinkel u een service verleent. Een service in de vorm van begeleiding in de aankoop van de juiste fiets. Het in samenspraak met u bepalen van de juiste fietsmaat. En niet geheel onbelangrijk, de service die wordt verleend als er later toch iets technisch niet goed gaat met de fiets.

Hoe “ik wil deze fiets.nl” u helpt bij de keuze van de beste fietsenwinkel

Als u een aanvraag voor een fiets doet via “ik wil deze fiets.nl” vragen wij wat voor u de belangrijke items zijn bij de keuze van een fietsenwinkel. Standaard kunt u hierbij kiezen uit o.a. een fietsmeting of bikefitting, het inruilen van uw oude fiets, het maken van een proefrit etc. De winkelier kan hier in zijn of haar reactie op ingaan. Zo krijgt u direct een goed idee of deze fietsenzaak bij u past.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *