Mountainbike

Onder de noemer “MTB” of mountainbike vallen alle fietsen die zijn bedoeld voor off road gebruik met een recht stuur. De meeste van deze fietsen hebben een vorm van vering in de voorvork en soms ook in het frame.

De keuze in de verschillende soorten mountainbikes is zeer groot. De belangrijkste stap die moet worden overwogen bij de aanschaf is het gebruiksdoel. Wij hebben de mountainbikes onderverdeeld in 4 categorieën (de e-mountainbikes laten we hier buiten beschouwing) die aan een gebruiksdoel zijn gerelateerd. Het betreft overigens geen “harde” indeling. Er is volop overlap tussen de categorieën en fabrikanten hanteren vaak weer andere benamingen.

CrossCountry / XC bikes

CrossCountry mountainbikes of XC-bikes, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn de lichtste mountainbikes. Ten opzichte van de Trailbikes is de veerweg meestal beperkter. Dit type fiets is dan ook gemaakt om zo snel mogelijk over onverhard terrein te fietsen. Vaak zijn ze specifiek ontworpen met als doel het rijden van wedstrijden. Dit type mountainbike is er zowel in hardtail als full-suspension versies. De hardtail versies hebben alleen vering in de voorvork en hebben dan ook vaak het lichtste gewicht. De full-suspension fietsen hebben ook vering in het frame. Dit gaat ten koste van het gewicht maar geeft op ruiger terrein meer controle en daardoor ook meer snelheid.

Trailbikes

Trail mountainbikes kunnen uit de voeten (wielen) op heel veel soorten terrein. Fietsen in deze categorie zijn vergevingsgezinder dan de echte wedstrijdmachines, maar daardoor ook wat minder snel. Als controle en comfort boven snelheid gaan is een trailbike een goede keuze. Trailbikes zijn bijna allemaal full-suspension, oftewel met vering in de voorvork en in het frame.

Fatbikes

De fatbike wordt gekenmerkt door het enorme stel brede banden. Denk hierbij aan 4,5 inch, hetgeen vaak het dubbele is van “gewone” mountainbike banden. Dit geeft zoveel vering dat type mountainbike vaak (maar zeker niet altijd) geen vering in de voorvork of het frame heeft. Door de zeer brede banden is de fatbike uitermate geschikt om op het strand op op de sneeuw te rijden.

Downhill

Deze fietsen zijn speciaal ontworpen om de meest extreme afdalingen te kunnen nemen. De veerweg en de geometrie zijn hier volledig op aangepast. Deze categorie fiets is niet erg geschikt om naar boven te fietsen, daar heb je een tenslotte een kabelbaan voor!

Electrische mountainbikes

De bovenstaande type mountainbikes zijn er ook in elektrische varianten.